top of page

HSV de Viersprong; een oude Capelse vereniging met Rotterdamse roots

In 1964 melde ik mij aan als lid van H.S.V. de Viersprong. Ik heb in die tijd weleens aan oudere leden gevraagd hoe men aan die naam gekomen was en wanneer de vereniging opgericht is. Er was niemand die mij daar een antwoord op kon geven. Oudere leden wisten mij wel te vertellen dat de vereniging ouder is dan H.S.V. de Rietvoorn die in 1936 is opgericht.


Ongeveer 50 jaar later vond ik op internet wat oude krantenberichten, dat de vereniging al in 1910 bestond. Een schitterend bericht in het Rotterdams Nieuwblad d.d. 9 Juni 1914 met de kop: "Kasconcours: zondag j.l. hield de Kralingse hengelaarsclub de Viersprong, onderafdeling van den Rotterdamsche hengelaarsbond, haar 3 maandelijks Kasconcours in de wateren onder Reeuwijk bij Gouda onder geleide van de Goudse hengelaarsclub de Morgenstond. Ook een prachtig bericht is te lezen in de Rijnbode d.d. 27 September 1916 waarin melding gemaakt word van een viswedstrijd aan de Reeuwijkse brug met een deelname van +/- 300 hengelaars waar de Viersprong de 8e corps prijs behaald; een bronzen medaille. De hengelaars vertrokken volgens de Rijnbode met volle muziek, banieren en vaandels naar de waterkant.

Ik ben toen uit gaan zoeken hoe het exact in elkaar stak met de Viersprong.

H.S.V. de Viersprong heeft zijn oorsprong in de wijk "de viersprong" nabij Kralingen, in +\- 1900; een waterrijk gebied. Een van de leden van het eerste uur was broodbakker H. de Bruin te Kralingen. Deze mijnheer werd in 1925 uitbater van café Kanaalzicht (het latere eetcafé de Schenkel) waarna in de loop der tijd de Viersprong zich gevestigd heeft.

Doordat de heer J.B. Groenendijk een eminent secretaris vanaf 1948 alles in die tijd nauwgezet op papier zette is vanaf die tijd veel bewaard gebleven.

J.B. Groenendijk: eminent secretaris die van 1948 tot 1983 veel tijd in zijn club gestoken heeft. Hij was bij alle leden een populaire verschijning.


Begin jaren 50 was de Viersprong een vooraanstaande concours vereniging die menig prijs in de wacht sleepte. Hij noemt in zijn verslag d.d. 7 Juni 1954 de heer D. Deelen en de gebroeders J. en H. Brussé ook niet voor niets bijna profs. Dezelfde D. Deelen haalt een jaar later nog een sterk staaltje uit door op 5 Juni 1955 bij een wedstrijd met 350 deelnemers de 2e prijs te winnen en een week later bij een deelname van 500 deelnemers de 1e prijs. Bij deze zelfde wedstrijd werd J.B. Groenendijk verdienstelijk 2e. Zie hieronder het eremetaal.

Ook wist men in die tijd bij zogenaamde ringconcoursen regelmatig de eerste prijs te bemachtigen.

Eind jaren 60 werd de belangstelling voor het concours vissen minder en ging men zich meer richten op onderlinge viswedstrijden. Iets wat men tot op heden nog steeds op zaterdagmorgen en dinsdagavond volhoud.

Het frappante is dat de namen de Bruin, Groenendijk en Deelen in 1937 op de ledenlijst stonden en heden ten dage nog steeds hierop voorkomen.

Op initiatief van D. Deelen jr. werd in 2019 onder de VIRIVI voor de eerste maal gevist om de Cor de Bruin bokaal. Cor de Bruin is van de huidige leden veruit het langste lid t.w.v. 1952. Wat beide heren niet weten is dat zij al sinds 41 jaar een band hebben, zie bijgaande foto uit 1978.

Volgende keer zullen wij een 2e nog bestaande visvereniging onder de loep nemen.


134 weergaven0 opmerkingen
bottom of page